Styrk dit selvværd og din selvtillid

grow selvværd selvtillid

At forstå selvværd og selvtillid, og hvad vi kan gøre for at styrke begge dele, har stor betydning for måden vi ser og opfatter os selv og tilgår verdenen på. I GROW er det et vigtigt fokus at styrke selvværd og selvtillid, så vi kan stå stærkt til fremtiden. Styrk dit selvværd og din selvtillid, og læs GROW’s blogindlæg om emnet.

 

Selvtillid

Det har jeg aldrig prøvet, så det tror jeg sikkert jeg kan klare” – Pippi Langstrømpe

 

Selvtillid handler om adfærd og det at have tillid til egne evner. Hvis du sidder med følelsen og tanken, ”Jeg kan, hvad jeg vil”, så tyder det på, at du har høj selvtillid. En person der har høj selvtillid, er Pipi Langstrømpe, da hun tror på, at hun kan tilegne sig viden og færdigheder og nå de mål, hun sætter sig for.

 

Omgivelser (forældre, træneren, lærer, pædagoger, venner og klassekammerater) påvirker i høj grad vores selvtillid. Selvtillid kan variere meget og er afhængig af den seneste handling. Eksempelvis hvis en fodboldspiller har spillet en god kamp, vil de gå ind til den næste med stor selvtillid. Men hvis de derimod har fået skæld ud af træneren og er blevet skiftet ud i halvlegen, vil deres selvtillid falde. Det ses tydeligt i sport, om en spiller har selvtillid eller ej afhængig af, hvilke resultater en person eller teamet har opnået.

 

Selvværd

Selvværd er knyttet til vores identitet. I sin kerne følelsen af at være okay som menneske, og at du er værd at elske, uanset, hvad du kan og ikke kan. Det har altså ikke noget af gøre med, hvilke karakterer du får i skolen, eller hvor mange venner du har.

Et godt selvværd er, når du hviler du i dig selv og har ikke behov for at jagte anerkendelse og bekræftelse fra andre. Uanset hvilke resultater du opnår, om du taber eller vinder, dumper en eksamen eller får 12. Du kender din egen værdi som menneske – at du er værd at elske uanset dine resultater. 

Grundet vores menneskelige natur, ønsker vi instinktivt at skjule eller undertrykke vores mulige lave selvværd. Vi har et behov for at være elskværdige og er bange for at blive udstødt af ’flokken’/gruppen. Der er en tendens til at skjule vores eventuelle manglende selvværd, ikke bare for andre, men også for os selv.

Det lyder måske voldsomt, men den gode nyhed er, at både selvværd og selvtillid kan trænes og at du har muligheden for at styrke begge dele, hvilket vil hjælpe dig med at skabe et liv med værdi. Et liv hvor du er i balance. Mange voksne har levet hele livet med dårligt selvværd, og det skal vi ændre! Og for at kunne det, er vi nødt til at begynde med os selv.

 

Forskellen på selvværd og selvtillid

Selvværd handler altså om at føle sig værdsat og elsket som menneske, mens selvtillid er opfattelsen af, at du er i stand til at lære og præstere, hvad du end måtte sætte dig for. Ofte kompenserer vi ubevidst for et lavt selvværd, ved at blive rigtigt dygtige til noget, dvs. vi forsøger at indhente det lave selvværd med en høj selvtillid.

Et eksempel herpå kunne være, at du er rigtig god til håndbold. Du bruger alt din tid på at blive bedre – ikke nødvendigvis fordi du har lyst, men fordi du higer efter anerkendelsen fra andre om, hvor dygtig du er til håndbold.

Nogen gange kan vi godt tro, at hvis vi er gode til noget, så er vi værdifulde og får anerkendelse fra andre for det menneske, vi er. Her er det vigtigt at forstå, at der er forskel på at gøre og at være. Vores underbevidsthed kan bilde os ind, at vi kun er gode nok, hvis vi præsterer hele tiden, hvilket kan medføre et lavt selvværd.

 

Ligesom med stress kan der forekomme symptomer, når både selvværdet og selvtilliden er lav. Symptomer kan godt være nogle, vi ikke altid genkender som dårligt selvværd eller selvtillid. Tabellen nedenfor viser nogen af disse symptomer:

 

Symptomer på lavt selvværd

 

· Usikkerhed

· Ensomhed

· Taler grimt og er kritisk overfor sig selv og andre

· Føler sig aldrig rigtigt god nok

· Stiller høje krav til sig selv

· Er styret af andres mening og anerkendelse

· Sammenligner sig med andre

· Forventer dårlige resultater

· Bruger alt sin energi på at hjælpe andre

· Har svært ved at sige fra

· Dulmer smerten fra det lave selvværd med alle mulige former for afhængighed: Sukker, mad, overdreven træning, TV, sociale medier, sex, arbejde osv.

Symptomer på lav selvtillid

 

· Præstationsangst

· Tror ikke på egne evner

· Overspringshandlinger

· Er bange for nye opgaver

· Undgår sammenhænge, der kan afsløre manglende evner

· Svært ved at møde nye mennesker, eks. dating

· Tør ikke tale i større grupper

· Afviser ofte andre

· Skammer sig over manglende evner

 

 

Med en præstationskultur, der fremmer selvtillid og ikke fokuserer på selvværd – at vi er gode nok uanset karakterer og karrierer – så er der stor risiko for, at vi slider os selv op og/eller går ned med stress. Derfor er det yderst vigtigt at have fokus på at styrke vores selvværd og opbygge en sund selvtillid, hvor vi kender vores styrker og begrænsninger.

 

Hvordan du styrker dit selvværd?

Måske sidder du med en klump i maven efter at have læst dette, og har indset, at du ikke har så godt et selvværd, som du ønsker. Men du har netop øget din selvindsigt, og modtager et hjerteligt high-five. Som Morten Albæk sagde i en tale til ungdommen:

Kun i kraft af selverkendelsen vinder du muligheden for at udvikle et sundt og stærkt selvværd. En følelse af, at du er noget værd i egen ret som menneske, at du er et godt menneske, qua din etik, aldrig dit eksamenssnit”.

 

Høj selvtillid i skolen

For at vise, at det kan lade sig gøre at øge sit selvværd, skal du høre historien om en pige, som jeg underviste. Selvom hun har det fint med at blive referat ved navn, kaldes hun her Maria og jeg bruger ikke hendes rigtige navn for at skabe tryghed og undgå personificering.

Maria var en ganske normal pige, da hun voksede op. Hun var god i skolen og havde høj selvtillid, når det kom til lektier og skolearbejde, hvor hun fik ros af både lærerne og sine forældre. Hvad lærerne og forældrene ikke så var, at hun aldrig følte sig god nok og gjorde alt for andre, for at de skulle kunne lide hende. Usikkerhed i sociale sammenhænge, især rundt om drenge, og hun synes bestemt ikke hun var okay, som hun var. Maria havde krøller og de andre i skolen kunne godt finde på at drille hende med hendes hår og krop. Det negative selskab var som et kor af stemmer inde i hendes hoved: ”Du er grim”, ”Ingen gider at have en kæreste med krøller”, ”Folk gider kun at være sammen med dig, fordi de vil have hjælp med lektier”.

 

Maria tog selvtilliden i egen hånd

En dag havde Maria fået nok af den negative selvsnak og den gamle historie om, at hun ikke var god nok, som hun var. Efter hun havde betragtet sin krop og sine krøller, tog hun en beslutning, og kiggede sig selv i øjnene i spejlet. ”Fra nu af vil jeg sige til mig selv, at det er flot at have krøller, og min krop er lige som den skal være. Hvis andre ikke kan lide det, så er det deres problem!”. Den dag var en vigtig dag og et vigtigt skridt for Maria. Så begyndte hun at klæde sig, som hun selv havde lyst til og ikke, som hun troede, andre kunne lide. Ikke altid, var hun glad, men på de fleste dage var hun tilfreds med, hvem hun var. Fyrene kiggede pludseligt anderledes på hende, og hun begyndt sågar at date. Marias selvtillid begyndte langsomt at vokse, hvad angik dating. Samme gjorde hendes selvværd. Ændringen skete ikke fra den ene dag til den anden, men ved at hun hver dag mindede sig selv om, at hun var okay. Ligegyldigt hvad andre tænkte, så voksede hendes tro på, at hun var værd at elske.

Uanset hvilket glansbillede der bliver sat op på sociale medier eller hvor populær en person er, har alle noget, som de kæmper med – stort som småt. Selvom vi ofte ikke tror det, så har vi meget mere tilfælles med hinanden, end vi går og tror. Vi har mange af de samme følelser og tanker, som vores medmennesker. Nogle gange ser det måske ud som om, at den ’seje’ pige eller dreng i klassen ikke har det på den måde. Men når vi kommer ind bag facaden, er det tydeligt, at vi alle kæmper eller har kæmpet med et eller andet.

 

Styrk dit selvværd og din selvtillid

Ligesom Maria har du mulighed for at blive okay med, hvem du er. Ikke alle dage vil være lige lette, men vær tålmodig med dig selv og tag et skridt ad gangen – så vil du på et tidspunkt se, hvor langt du er nået. Selvværd og det at give sig selv selvkærlighed, som Maria gjorde foran spejlet, er en aktiv handling. Det er en prioritering at være selvkærlig overfor sig selv og ligesom alt andet kræver det træning. Vi kan vælge at give kærlig opmærksomhed til os selv, Netflix, vores medmennesker, vores mobiltelefoner, kæledyr, sportsgren mv.

 

Der findes mange små ting du kan gøre, som kan øge dit selvværd. Husk, jo mere selvkærlighed og selvværd du har til dig selv, jo mere har du at give til andre. Nedenfor er en øvelse, der kan hjælpe med at give dig selv selvkærlighed og øge dit selvværd og selvtillid.

​​

Øvelse – Snak dig selv til at styrke egen selvværd og selvtillid:

Mange af os har en negativ indre dialog. Ligesom Maria kan vi skrue ned for den indre kritiker og erstatte den med mere kærlige tanker om os selv og andre. En handling du kan gøre hver morgen eller aften er, at sige en eller flere af disse sætninger til dig selv, når du står op og/eller går i seng:

 

Styrker selvværd:

·   “Jeg er vidunderlig præcis som jeg er”

·   “Jeg er værd at elske, uanset hvad andre tænker”

·   ”Jeg er okay”

·   ”Jeg elsker mig selv”

·   ”Jeg elsker mig selv, selvom jeg ikke er perfekt”

·   ”Jeg er lige, som jeg skal være”

·   ”Jeg elsker min krop”

·   ”Jeg er taknemmelig for min krop”

 

Styrker selvtillid:

·   ”Jeg kan hvad jeg sætter mig for”

·   ”Jeg kan hvad jeg vil”

·   ”Det har jeg aldrig prøvet, så det tror jeg sikkert jeg kan klare”

·   ”Jeg er god til (…) og har et unikt potentiale”

Du skal selvfølgelig selv vælge de sætninger, som passer dig og kan skab dine egne.

 

Der er mange måder at være selvkærlig på, og muligvis er der nogle sætninger, som ikke er nævnt, som passer lige til dig. Du bruger endelig den. Det kan godt være, at vi ikke rigtig mener det de første par gange, vi siger, ”Jeg elsker mig selv”. Men når vi bliver ved med at gentage det, vil det med tiden blive vores nye sandhed. Når du siger det, så kan det være en god ide at fokusere på dit hjerte, mens du gør det. For at huske dig selv på denne selvkærlighedsøvelse kan det være en god ide, at lægge en seddel på dit natbord eller have en note på din mobil, som hjælper dig med at huske at udføre øvelsen. Styrk dit selvværd og din selvtillid således. 

 

“Styrk dit selvværd og din selvtillid” af forfatter: Klaus Østergaard Nielsen