Mindfulness styrker dig i en travl hverdag

grow mindfulness styrker dig i en travl hverdag

I vores stræben efter at få succes og anerkendelse i et samfund der går hurtigere og hurtigere, er det let at miste sig selv. Det kan føre til meget lidelse og frustration. Derfor er det vigtigt, at kende til mindfulness og at finde og praksisser den form for mindfulness, der passer til dig. Mindfulness styrker dig i en travl hverdag.

 

Mindfulness kan beskrives som ”paying attention with kindness”. Ofte er vi så opslugte af os selv og vores eget ego, at vi glemmer, hvad der virkelig er vigtigt. I dagens samfund har vi ufatteligt mange valg, og de sociale mediers stimuli gør, at vi konstant søger efter at finde lykken uden for os selv. Sandheden er, at lykken ikke findes uden for, men inde i os selv. Lykken findes ikke ude i fremtiden, men er til stede lige her og nu. Derfor er det vigtigt, at vi stopper op i vores travle hverdag, øver langsommelighed og mærker, hvad der virkelig er vigtigt, og hvorfor vi har så travlt. Som det beskrives i ”Den lille bog om mindfulness” af Dr. Patrizia Collard, hjælper praktisering af mindfulness os hermed. Hun beskriver følgende: ”At leve fra øjeblik til øjeblik og se alt med friske øjne, uden at dømme eller lade os opsluge af bekymring, giver os mulighed for at opleve livet frem for at komme igennem det”. Det er altså en indre proces, der handler om bevidsthed.

 

Mindfulness

Måske tænker du, at det er noget ”langhåret hippie noget” – og det er fair nok! Meditation blev dog ikke opfundet i 70’erne – gamle kulturer og religioner som for eksempel Buddhismen har dyrket mindfulness i tusinder af år, og den moderne forskning har de seneste årtier påvist mindfulness’ens positive effekt på vores krop, psyke og mentale velvære. Mindfulness øger vores indre balance, øger selvtillid og selvaccept, mindsker stress, depression og angst, forbedrer søvn, skærper koncentrationen, forbedrer vores intuition og gør det nemmere at håndtere konflikter og pressede situationer. Mindfulness kan altså være med til at skabe balance inden i os. Ligesom alt andet kræver det træning!

 

Observe your thoughts, don’t believe them” – Eckhart Toll

 

Et af nøgleelementerne i meditation og mindfulness er at gennemskue, at vi ikke er vores følelser og tanker, men at vi har følelser og tanker. Alene at have fokus på vejrtrækningen kan berolige vores nervesystem, så vi kan performe og tænke klart.

Mindfulness har mange former, og kan ses som værende både meditation, gåture i naturen, dans eller en ridetur på sin hest. Personligt bruger jeg dans og meditation som min primære måde at dyrke mindfulness på. Igennem mindfulness skærper vi vores intuition, hvilket vil sige at skabe rum til at øge evnen til at lytte til vores indre vejleder/guide – den vejleder vi ofte ikke ved eksisterer eller ignorer i hverdagens travlhed.

 

Vi mennesker bruger ofte meget tid på at bekymre os om ting, der ligger ude i fremtiden, eller på at frygte ting, der ikke nødvendigvis er reelle. Som forfatteren, Mark Twain, engang sagde: “Jeg har haft masser af bekymringer, – der var dog ikke mange af bekymringerne, der blev til noget”. Mindfulness handler nemlig også om at slippe de bekymringer, vi ikke har indflydelse på eller kan gøre noget ved, og være taknemmelige for det, vi har og er.

 

“Mindfulness styrker dig i en travl hverdag” Forfatter: Klaus Østergaard Nielsen

Læs flere indlæg